søndag 26. juni 2016

Det perfekte søm monn.

Det er ikke alltid like lett å få det perfekte søm monn når man syr. I de fleste mønstrene i lappeteknikk er det brukt 1/4" søm monn. Dette blir i cm  0,635 cm. 
Det er viktig å holde dette søm monnet hele veien mens man syr. Jeg fikk problemer en gang da maskinen ikke gav meg 0,635 cm men 0,7 cm. Da jeg skulle sette blokkene sammen ble det feil, de passet ikke sammen i størelse. Blokkene var forskjellige og hadde ulikt antall sømmer i seg. En halv mm her og der gir fort cm forskjeller. Det er også lurt å holde seg til samme maskin til det man syr er ferdig, små variasjoner blir fort mye feil.

Til de fleste moderne symaskiner er det mulig å få en fot som gir akkurat dette søm monnet, kvart inch foten. Da er det regnet fra nålen (oftest i midtstilling) til kanten av foten på høyre side. På høyre side er det ofte satt på en guid som du kan føre kanten av stoffet langs. Noen maskiner, spesielt de med 9mm brede sømmer, har en egen søm som skal gi 1/4" med denne foten.

Dette gir det perfekte søm monn. Det man skal passe på er at man fører stoffet helt inn til guiden. Ikke nesten inntil som bildet under. Pass også på at begge stoffene ligger helt kant i kant, ligger stoffene litt forskjøvet i forhold til hverandre vil det bli feil på størrelsen når man stryker disse ut. Si at du syr to remser på 2"sammen. Når de er sydd sammen skal de være 2+2-1/4-1/4= 3,5" bred. Ligger stoffene ikke kant i kant vil den bli større. 


Pass også på at stoffet under ikke er forskjøvet i forhold til det på toppen.


Sjekk at søm monnet stemmer ved å sy en prøve. Når du har sydd legger du f.eks en skjærelinjal i tommer over sømmen for å se om det er et perfekt søm monn. En liten ting som også kan gjøre stor forskjell på resultatet er hvordan du stryker ut sømmen. Press alltid sømmen lukket før du åpner den. Det gjør at tråden "synker" inn i stoffet og ikke bygger i sømmen. 

Bildet under viser er ikke helt perfekt søm monn. Det grønne stoffet stikker på utsiden av linjalen når merket for 1/4" ligger oppå sømmen.

Av uvisse grunner kan noen maskiner gi dette resultatet selv med 1/4" foten. Da kan man ved å stille nålen litt mot høyre ved hjelp av sting-bredde funksjonen, regulere dette til riktig mål. Skriv da ned hvilken innstilling du har på maskinen så er det lett å stille inn til riktig søm neste gang du trenger dette. Noen av de gamle maskinene fra 60 og 70 tallet har dette søm monnet med standardfoten, men da uten guiden på høyre side. Sjekk dette om du har en gammel maskin. 

Håper disse tipsene kan hjelpe slik at du slipper det jeg opplevde da jeg hadde feil mål på kvart inch sømmen. 

Ha en flott sydag.
Lise0 kommentarer: